Opgroeien

Voer

Onze kippen eten natuurlijk voer, zoveel mogelijk uit de regio, met extra vitamines en mineralen, niet genetisch gemodificeerd, zonder toevoegingen om sneller te groeien en zonder coccidiostatica. De Twentse Blauwen krijgen de tijd om te groeien en beschikken de hele dag over vers drinkwater en voer.

Ruimte

Wij geven de hanen en hennen veel leefruimte en houden 10 kippen per vierkante meter.
Hierdoor wordt het natuurlijk gedrag van de kippen gestimuleerd, wat leidt tot een verdere verhoging van het dierenwelzijn.

   – De norm bij gangbaar is 24 kippen per vierkante meter.
– De norm bij scharrelkippen is 12 per vierkante meter.
– De norm bij biologisch is 10 kippen per vierkante meter.

Onze kippen hebben dus veel ruimte om te scharrelen, fladderen, spelen en rennen. Afleidingsmateriaal en zitstokken zijn in de stal aanwezig.

Klimaat

Natuurlijk daglicht is aanwezig voor een natuurlijk dag- en nachtritme.
Vloerverwarming en plafondventilatie dragen bij aan een aangenaam klimaat.
Een optimale luchtkwaliteit in de stal zorgt voor een gezonde kip en geeft vreugde aan de kip en de boer. Onze kip is van een traaggroeiend ras, kan rustig groeien en is daardoor ook beter bestand tegen ziektes.

Kip is van huis uit een Aziatisch bosdier, houdt van warmte maar houdt niet van felle zon en tocht. Kuikentjes zijn de eerste 5 dagen koudbloedig. Wanneer ze uit het ei komen worden ze opgevangen bij een temperatuur van 35 graden. De temperatuur wordt aan het einde van de ronde afgebouwd naar 21 graden. Vleeskuikens zijn jonge dieren en hebben behoefte aan warmte. Tocht is funest voor de gezondheid. We willen graag controle houden over de gezondheid van de kippen. Weten waarmee de kip in contact komt.

Geen antibiotica

We zijn 4 soorten pluimveebedrijven.  Omdat we de opfok, houden van moederdieren, het uitbroeden van de eieren en we de kippen op onze eigen boerderij houden, kennen we de vitaliteit van de opgroeiende kippen en de ouders (ook genoemd de moederdieren). Dat maakt dat we weten dat in alle schakels van de keten geen antibiotica gebruikt is.

 

De Twentse Blauwe

Hoe herken ik jullie scharrelkip?